10.4.2025

Henrikssonrapporten klar – 25 punkter om att stärka EU:s inre marknad och minska byråkratin

4 Minutes

– Europa måste visa att vi står stadigt på egna ben. EU har 450 miljoner invånare och utgör ett av de största ekonomiska blocken i världen, men vår inre marknad används inte till sin fulla potential. Om vi ska klara oss i den globala konkurrensen när det blåser snåla vindar i världspolitiken måste vi stärka vår konkurrenskraft, minska den administrativa bördan på våra företag och få bort onödig byråkrati, säger Europaparlamentariker, Renew Europes vice ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP).

Henriksson presenterade sitt förslag till initiativbetänkande om implementering och förenkling av EU:s regler för den inre marknaden under tisdagens sammanträde i Europaparlamentets utskott för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO). Henriksson är rapportör för betänkandet.

Rapporten sätter fokus på behovet av att minska byråkratin för våra företag, göra rapportering lättare och säkerställa att medlemsländerna tillämpar EU:s lagstiftning enhetligt. Samtidigt föreslår Henriksson konkreta verktyg för att förenkla företagens vardag, såsom ökad användning av digitala lösningar och artificiell intelligens.

– Om den administrativa bördan är för tung försvagar den Europas konkurrenskraft och gör att investeringar och arbetsplatser hamnar någon annanstans. Det måste bli lättare att förstå och följa reglerna. I dag är den administrativa bördan särskilt tung för små och medelstora företag,. Det måste vi göra något åt. Vi behöver också föra en mer innovationsdrivande politik, fortsätter Henriksson.

Henriksson understryker att betänkandet är en konkurrenskraftsrapport som håller fast vid EU:s centrala målsättningar, såsom en ambitiös klimatpolitik och ett starkt konsumentskydd.

– Vi ska förenkla och förbättra, inte försvaga. Reglerna ska vara tydliga, förutsägbara och proportionerliga. Vi ska också skapa bättre förutsättningar för jobb, innovation, tillväxt och välfärd – bättre förutsättningar för ett blomstrande Europa, säger hon.

Rapporten lyfter också vikten av bättre konsekvensbedömningar, tydlighet inom den digitala lagstiftningen och särskild hänsyn till startups och innovativa sektorer. Henriksson föreslår även en ”digital one-stop shop”-lösning där företag digitalt och med hjälp av artificiell intelligens kan hantera sina ärenden på ett och samma ställe.

– Draghi, Letta och också Niinistö har pekat ut vägen i sina rapporter. Med mitt betänkande skickar vi ett tydligt budskap till kommissionen: nu det är dags att agera. Vi får inte bli efter i den globala konkurrensen, avslutar Henriksson.

Betänkandet ska nu behandlas i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd innan parlamentet förväntas ta ställning till det i sin helhet under hösten.
Betänkandet kan du läsa här: https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2024_2029/plmrep/COMMITTEES/IMCO/PR/2025/04-07/1315241SV.pdf

Rapportens officiella titel är ”Betänkande om genomförande och rationalisering av EU:s regler för den inre marknaden för att stärka den inre marknaden”. Ett initiativbetänkande, eller egeninitierad rapport (INI), är ett verktyg som Europaparlamentet använder för att belysa viktiga frågor och påverka den politiska debatten i EU. De skickar ett tydligt budskap om önskad lagstiftning till Europeiska kommissionen och medlemsstaterna. De har en central roll i att driva på förändringar och ge politisk riktning.

 

Tilläggsuppgifter: Alexander Junell, specialmedarbetare, tel. +358400192744