Viime viikolla vietettiin kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Juhlistaaksemme YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotispäivää kutsuimme Valtioneuvoston linnaan lapsia kertomaan hallitukselle, mikä heille on kaikkein tärkeintä.
Saimme paljon hyvä ajatuksia ja toiveita aina somekiusaamisen lopettamisesta uusien skeittipuistojen rakentamiseen. On hienoa nähdä, kuinka vakavasti lapset ottivat tehtävänsä ja kuinka arvokkaasti he esittelivät asiansa meille Valtioneuvoston jäsenille.
Viikko myös jatkui lasten oikeuksilla, sillä saman viikon perjantaina lapset valtasivat myös Oikeusministeriön. ”Lapsi mukaan töihin” -päivänä minulla oli kunnia tavata ministeriön työntekijöiden lapsia. Taas sain ilokseni jälleen kokea, kuinka fiksusti käyttäytyviä ja rohkeita lapsia Suomi on täynnä.
Keskusteluiden paras anti oli saada kuulla lasten huolista ja vastata heidän kysymyksiinsä. Vastasimme muun muassa siihen, montako ministeriä on Suomessa (19), onko kivaa olla ministerinä sekä siihen, mitä heidän vanhempansa tekevät päivät pitkät (Auttavat ministereitä varmistamaan, että Suomessa asiat sujuvat). Sovimme myös yhdessä, että olisi syytä päättää kaikkien lasten oikeudesta karkkipäivään.
Kevyempien kysymysten lomasta nousi kuitenkin lasten ja nuorten suusta esiin myös aito huoli tulevaisuuden Suomesta. Ympäristökysymykset, kiusaaminen niin kouluissa kuin netissä sekä turvallisuus mietityttivät. Lapset toivoivat muun muassa, että koulussa olisi somevapaita tunteja, ja että aikuiset näyttäisivät heille hyvää esimerkkiä somemaailmassa.
Se muistutti minua siitä, kuinka meidän aikuisten vastuulla on varmistaa, että lasten oikeudet toteutuvat ja näyttää esimerkkiä siitä, kuinka toisia ihmisiä kohtaan on sopivaa käyttäytyä. Lapset tarvitsevat myös aikuisten läsnäoloa arjessa. Nämä asiat eivät saa unohtua, ja keskustelu vihapuheesta on otettava vakavasti. Aina pitää muista, että laitteen toisella puolella on ihminen, jolla on tunteita. Jokaista pitäisi kohdella niin kuin itse haluaa tulla kohdelluksi.
Lapsilla pitää olla oikeus olla lapsia. Oikeus leikkiä, käydä koulua, elää turvassa ja saada tukea. Tämä oikeus ei ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa, eikä edes täällä kotisuomessa. Kannustankin kaikkia tämän kolumnin lukijoita pohtimaan, saavatko teidän lähipiirinne lapset olla aidosti lapsia. Siihen heillä on oikeus.
Lasten oikeuksien edistämisessä on tapahtunut paljon hyvää. Paljon on silti vielä tehtävää. Hallitus lupaa priorisoida lasten ja nuorten hyvinvointia muun muassa takaamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.
Lopuksi minun on todettava olevani iloinen, että Postikiistaan saatiin kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu hyvissä ajoin ennen joulua. Olisi ollut lasten kannalta harmi, jos Joulupukin reki olisi ollut aattona lähtökuopissa, mutta lahjat olisivat olleet lakon takia jumissa lajittelukeskuksessa. Kaikin puolin siis parempi näin.
Vaikka joulu on vain kerran vuodessa, ja lapsen oikeuksia juhlistetaan vain marraskuun lopulla, on lapsilla oikeus olla lapsia vuoden jokaisena päivänä.
Tehkäämme yhdessä Suomesta maailman lapsiystävällisin maa!
Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja