
En viktig delseger för minskandet av företagens byråkrati – Henrikssonrapporten om inre marknaden godkänd i utskottet
– I en orolig värld är det viktigare än någonsin att vi i Europa kan stå på egna ben. Därför behöver vi stärka vår konkurrenskraft. Budskapet från näringslivet är tydligt: vi måste minska byråkratin i EU så att företagen kan fokusera på att skapa tillväxt, arbetsplatser, innovationer och skatteintäkter, säger Europaparlamentariker, Renew Europes vice ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP).
Henriksson leder Europaparlamentets arbete för att minska byråkratin för företagen på den inre marknaden. Hon fungerar som rapportör för Europaparlamentets initiativbetänkande om förenkling och implementering av EU:s regler för den inre marknaden. Rapporten godkändes idag i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd med rösterna 42–3. Rapporten går nu vidare till omröstning i plenum på hösten.
– Jag är oerhört glad över att min rapport i dag fick ett brett stöd i utskottet – en klar majoritet som tydligt visar att det finns en stark politisk vilja att stärka den inre marknaden. Att minska byråkratin för företagen har varit en prioritet för både SFP och Renew Europe. Förhandlingarna har inte varit enkla, men vi har jobbat målmedvetet, och den godkända rapporten innehåller nu 40 konkreta punkter för att förenkla reglerna, effektivisera processerna och underlätta rapporteringen för företagen i EU, säger Henriksson.
Rapporten innehåller en lång rad konkreta förslag för att förenkla företagens vardag utan att kompromissa med EU:s övergripande målsättningar inom till exempel klimat, konsumentskydd och digitalisering. Den betonar vikten av tydlig lagstiftning, digitala lösningar, ordentliga konsekvensbedömningar av lagstiftning och ett enhetligt regelverk i hela EU. Ett exempel på en digital lösning är en digital enluckes-princip, där företagen ska kunna sköta alla sina administrativa behov, jämfört med nu där det finns många olika plattformar och där vissa medlemsländer ännu kräver handlingar till pappers. Rapporten förespråkar också kraftigt en innovationsvänlig politik.
– Vi behöver ett regelverk som fungerar i praktiken. Det ska vara tydligt, förutsägbart och inte belasta företagen i onödan. Genom att förenkla, digitalisera och ta bort onödiga hinder på den inre marknaden skapar vi utrymme för tillväxt, innovation och jobb – samtidigt som vi står fast vid våra gemensamma värderingar och mål, säger Henriksson.
Rapporten uppmanar till att minska den administrativa bördan för företagen, med särskilt fokus på små och medelstora företag. Den uttrycker också stöd för kommissionens mål att minska företagens administrativa kostnader med 25% och med 35% för mindre företag. Henriksson säger att företagens resurser måste gå till rätt saker.
– Om vi vill klara oss i konkurrensen är det självklart att företagen och företagarna måste få fokusera på sitt riktiga jobb och inte på att fylla i en massa blanketter eller läsa den finstilta texten i olika papper. Och vi måste ge våra större företag de bästa möjliga förutsättningarna för att klara sig i den globala konkurrensen om vi vill att arbetsplatser ska skapas i Europa också i framtiden, avslutar hon.
Rapportens officiella titel är “Implementation and Streamlining of the EU internal market rules to strengthen the Single Market”. Ett initiativbetänkande, eller egeninitierad rapport (INI), är ett verktyg som Europaparlamentet använder för att belysa viktiga frågor och påverka den politiska debatten i EU. De skickar ett tydligt budskap om önskad lagstiftning till Europeiska kommissionen och medlemsstaterna. De har en central roll i att driva på förändringar och ge politisk riktning.