27.6.2025

Anna-Majas nyhetsbrev: Sametingslagen, partidag och ett år som Europaparlamentariker

12 Minutes

Hej!

Sommaren är här och dagarna i Bryssel kan vara heta. Men ännu är det inte dags för semester. Det är full rulle i Europaparlamentet fram till mitten av juli.

Jag har snart varit Europaprlamentariker i ett år. Det har varit intensivt och meningsfullt. Jag är stolt över att mycket av det som jag och SFP lyfte fram under valrörelsen nu också syns konkret i det arbete vi gör och de beslut vi är med och fattar på EU-nivå.

Här nedan kan du läsa mer om några av den gångna månadens höjdpunkter!

 

ETT ÅR SEDAN EU-VALET

Det har gått ett år sedan jag blev invald i Europaparlamentet och SFP klarade av att säkra vårt mandat med bred marginal, 6,1% av rösterna. Det var en oförglömlig kväll. Många medier hade dömt ut oss, men min känsla på fältet var positiv och den visade sig vara befogad.

Jag vill säga tack till alla er som lade sin röst på Svenska folkpartiet och alla ni dryga 50 000 väljare runt om i vårt land som gav mig förtroende att representera er och SFP i Bryssel.

Under året har jag bland annat jobbat med/blivit utsedd till:

  • Fortsatt starkt stöd till Ukraina!
  • Fortsatt stärkta sanktioner mot Ryssland och den ryska skuggflottan
  • Rapportör för parlamentets eget initiativ om att stärka den inre marknaden och få bort onödig byråkrati
  • Skuggrapportör för parlamentets eget initiativ att skapa en alla EU-länder omfattande samtyckeslagstiftning
  • Vice ordförande för min grupp Renew Europe med 75 Europaparlamentariker
  • Vice ordförande i den interparlamentariska gruppen för nationella och språkliga minoriteter.

Haluan sanoa kiitos kaikille teille, jotka annoitte äänenne minulle ja RKP:lle viime EU-vaaleissa. Nyt vuotta myöhemmin olen myös erittäin tyytyväinen siihen, että moni niistä asioista, joita minä ja RKP ajoimme vaalikampanjassa, etenee – ja että olen saanut luottamuksen hoitaa useita varapuheenjohtajuuksia.

 

FÖRSTA PARTIDAGEN SOM EUROPAPARLAMENTARIKER

Partidagen i Vasa i juni bjöd på ett veckoslut fullt av människomöten, goda diskussioner och trevligt sällskap. Det var min första partidag i egenskap av SFP:s Europaparlamentariker – och den första på nio år där jag inte hade ett riktigt späckat tidsschema.

I mitt första partidagstal som Europaparlamentariker valde jag att lyfta det säkerhetspolitiska läget och beslutsfattandet inom EU. Vi behöver ta tjuren vid hornen och våga förnya EU där det behövs som mest. Majoritetsbeslut behöver kunna fattas just i stora frågor som berör EU:s utrikespolitik och allas vår säkerhet framöver.

Vi kan inte låta en eller två länder (Ungern, Slovakien) av 27 blockera det fortsatta stödet till Ukraina eller blockera strängare sanktioner. Därför efterlyser jag också mod av kommissionen och medlemsländerna att använda alla de möjligheter som artikel 7 ger, och om inte annat hjälper, också dra in rösträtten för länder som äventyrar Ukrainas och i förlängningen Europas framtid. Vi kan inte låta Putins vänner i Ungern eller Slovakien bestämma.

 

RENEW EUROPE LEADERS SUMMIT 2025

Europa behöver oss liberala partier och beslutsfattare mer än någonsin. Nu i torsdags samlades vi i Bryssel och utbytte tankar om hur vi i EU ska stärka oss och i framtiden stå ännu mer på egna ben. Vi har alla möjligheter att lyckas. Tillsammans ska vi trygga säkerheten i Europa, slå vakt om våra värderingar, frihet, mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten, samt stödet till Ukraina, stärka vår konkurrenskraft samt skapa välfärd och framtidstro för oss alla som bor i Europa.

 

HISTORIALLINEN TYÖVOITTO SAAMELAISTEN OIKEUKSIEN PUOLESTA – EN HISTORISK ARBETSSEGER FÖR SAMERNAS RÄTTIGHETER

Eduskunta hyväksyi viime viikolla uuden saamelaiskäräjälain. Työ lain uudistamiseksi on tuntunut maratonilta, jossa on ollut paljon ylämäkiä. Yhdessä saamelaisten kanssa olemme kaatuneet, itkeneet, nousseet ylös ja ottaneet uusia askelia, emmekä ole luovuttaneet. Iloitsen saamelaisten puolesta ja siitä, että yhdessä tekemämme kova työ on tuottanut tulosta.

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa, ja että heillä on oikeus omaan kulttuuriinsa, kieleensä ja perinteisiin elinkeinoihinsa. Suomi on saanut toistuvasti huomautuksia YK:n eri elimiltä, jotka valvovat kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamista. Vihdoin aiemmat puutteet korjataan.

Samalla on todettava, että työtä saamelaisten oikeuksien edistämiseksi on edelleen jatkettava. Jo ilmastonmuutos sinänsä vaatii uusia otteita, jotta saamelaisten edellytykset harjoittaa kulttuuriaan ja perinteisiä elinkeinojaan voidaan turvata ja edistää.

Nyt on kuitenkin aika iloita historiallisesta päätöksestä. Odotan innolla sitä, että pääsen juhlistamaan uutta saamelaiskäräjälakia yhdessä saamelaisten kanssa.

Riksdagen godkände förra veckan den nya sametingslagen. Arbetet med lagen har för mig känts som ett maratonlopp med många uppförsbackar. Det första förslaget till ny sametingslag gav jag som justitieminister redan år 2014. Jag har personligen jobbat med frågan i över 10 år.

Tillsammans med samerna har vi har fallit, gråtit, rest oss upp igen och tagit nya steg framåt, utan att ge upp. Jag gläds nu för samernas skull och över att detta oerhört hårda arbete har lett till resultat.

 

ETT GIVANDE BESÖK TILL ÅBOLAND

I början av juni besökte jag Åboland. Det blev bland annat intressanta diskussionstillfällen i Åbo och Pargas tillsammans med Sandra Bergqvist.

Jag hade även möjlighet att besöka företaget Vema Lift i S:t Karins. Det är unikt att vi i Finland har en globalt ledande tillverkare av skylifts och brandbilar. Vi förde goda diskussioner om hur vi kan stärka den inre marknaden ur ett beredskapsperspektiv.

Skylifterna kommer upp till 114 meter. En spännande upplevelse!

 

TIDEN ÄR INNE FÖR ETT SLUT PÅ KLOCKOMSTÄLLNINGEN

Ute på fältet möts jag ofta av frågan om klockomställningen. Det finns en tydlig önskan om att slippa ändra klockan varje vår och höst. Att frågan inte går framåt är både frustrerande och onödigt. Därför har jag nyligen ställt en skriftlig fråga till kommissionen om avskaffandet av tidsomställningen.

EU:s medborgare har länge uttryckt sin vilja att slopa den återkommande och onödiga klockomställningen mellan sommar- och vintertid. Trots att Europaparlamentet redan 2019 ställde sig bakom ett lagförslag från kommissionen om att avskaffa tidsomställningen, har frågan legat stilla i ministerrådet i flera år.

För att sätta ny fart i frågan efterlyser jag nu besked om vilka åtgärder som planeras under 2025 för att driva ärendet framåt och underlätta en överenskommelse i ministerrådet.

 

SESSIONSVECKA I STRASBOURG

Förra veckan sammanträdde Europaparlamentet i Strasbourg för session, det vill säga plenum. Många omröstningar ägde rum, bl.a. om rättsstatsrapporten för år 2024 samt ett lagförslag om att förbättra EU-ländernas förmåga att bekämpa sexuella övergrepp mot barn.

Själv hann jag också med flera möten, varav ett av de viktigaste var en förhandling med skuggrapportörerna om min rapport som handlar om att stärka den inre marknaden och minska på byråkratin för våra företag.

Jag hade också glädjen att träffa två kommissionärer: Hadja Lahbib som ansvarar för beredskaps-, krishanterings- och jämlikhetsfrågor, och budgetkommissionär Piotr Serafin. Jag frågade Serafin om hur han tänker kring säkerhet och beredskap i förhållande till EU:s nästa fleråriga budgetram (MFF) och också utgående från de länder som har gräns till Ryssland.

Utöver möten och intervjuer blev det också en givande middagsdiskussion om EU:s nya strategi för bioekonomi med bl.a. Billeruds VD.

Här tillsammans med min goda kollega från Centern, Elsi Katainen, i Strasbourg.

 

BILL GATES PÅ BESÖK I EUROPAPARLAMENTET

I tisdags besökte Bill Gates Europaparlamentet för att diskutera Gates Foundations arbete med globala bistånds- och utvecklingsinsatser.

I en tid där många västerländska aktörer, inte minst USA, drar ner på sina satsningar på utveckling och bistånd väljer Bill Gates och Gates Foundation att göra motsatsen.

Jag frågade honom gällande hans egna förväntningar på partnerskap med EU och dess medlemsländer. Det är oerhört viktigt att EU fortsätter vara närvarande globalt. De fattigaste länderna ska kunna lita på att det finns en stabilitet och hjälpas att utvecklas så att de kan klara sig upp ur fattigdomen.


Gates var enig i bedömningen av behovet av stabilitet. Han svarade på min fråga bland annat genom att peka på vikten av att utöka samarbete inom forskning och innovation, särskilt sett till vaccin.

I torsdags hade vi i DEVE-utskottet också ett hörande om den fruktansvärda situationen i Gaza. Generalsekreteraren för Rädda Barnen uttryckte det så väl: humanitärt bistånd är inte ett privilegium – det är en rättighet. Målet måste alltid vara att stödja dem som lever under de mest akuta och utsatta förhållandena i världen. Jag passade på att tacka organisationerna för deras otroligt viktiga arbete i oerhört krävande förhållanden. EU och världssamfundet måste kunna göra mer.

 

NYTT PODD-AVSNITT!

Mer om Bill Gates besök och andra aktuella frågor diskuterar jag tillsammans med min medarbetare Oscar Byman i det senaste avsnittet av min podcast Bakom kulisserna.

I avsnittet pratar vi bland annat om det pågående NATO-toppmötet och den kritiska situationen i Mellanöstern. Jag förklarar varför det just nu är avgörande att satsa på försvaret och hur vi samtidigt ser till att Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina inte faller i skymundan.

Jag bjuder också på en inblick bakom kulisserna i den över tio år långa processen kring sametingslagen. Du kan lyssna på alla avsnitt av min podcast ”Bakom kulisserna” på Spotify och Soundcloud.

Lyssna gärna!

 

Jag önskar dig ett trevligt veckoslut!

Toivotan sinulle mukavaa viikonloppua!