Henriksson: Tärkeitä päätöksiä talouden ja opiskelijoiden kannalta
Henriksson hallituksen työllisyyspaketista:
Hallituspuolueet ovat tänään sopineet työllisyyspaketista, joka vahvistaa julkista taloutta vähintään 110 miljoonalla eurollaa. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että hallituspuolueet ovat pitäneet kiinni aikaisemmin sovitusta.
– Olen erittäin tyytyväinen, että olemme hallituspuolueiden kesken voineet sopia paketista joka vahvistaa julkista taloutta vähintään 110 miljoonalla eurolla. Toimenpiteiden joukossa on monia asioita, joiden puolesta RKP on pitkään tehnyt työtä. Erityisen iloinen olen siitä, että opintotuen tulorajoja korotetaan pysyvästi ja että hallitus edistää työhyvinvointia, sanoo Anna-Maja Henriksson.
Opintotuen tulorajoja korotetaan pysyvästi
Hallituspuolueet ovat päättäneet, että opintotuen tulorajoja korotetaan pysyvästi 50 prosentilla vuodesta 2023 alkaen.
– Me olemme RKP:ssa monen vuoden ajan tehneet työtä sen eteen, että opintotuen tulorajoja korotettaisiin. Jo ollessamme oppositiossa esitimme 50 prosentin korotusta, joka nyt toteutuu. Tämä osoittaa, että RKP:n pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ tuo tulosta, sanoo Henriksson.
– Mutta ennen kaikkea olen iloinen opiskelijoiden puolesta. Työnteon tulee aina kannattaa. Tulorajojen korotus helpottaa opiskelijoiden arkea ja vähentää turhaa byrokratiaa, mutta vastaa myös työvoimapulaan monella alalla.
Mielenterveyden edistäminen keskiössä
RKP on pitkään ollut edelläkävijä poliittisen puolueiden keskuudessa koskien esityksiä työhyvinvoinnin parantamiseksi. Nyt hallitus on päättänyt, että työturvallisuuslakia uudistetaan niin, että psykososiaalista kuormitusta voidaan paremmin ehkäistä ja huomioida työsuojelussa.
– Taloutemme menettää vuosittain valtavia summia sairaspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeiden ja työtapaturmien takia. Ja jokainen työkyvyttömyystapaus on aina yksilöllinen tragedia. Parempi työhyvinvointi hyödyttää sekä kansantaloutta että jokaisen työntekijän elämänlaatua, sanoo Henriksson.
– Yhä suureneva osa sairauspoissaoloista työpaikoilta aiheutuu mielenterveyteen liittyvistä seikoista. Sen sijaan työturvallisuuslakimme ei ole kaikilta osin pysynyt mukana kehityksessä. Siksi on hyvä, että työturvallisuuslakiamme nyt uudistetaan niin, että se paremmin huomioi myös henkisen hyvinvoinnin työelämässä.
Työllisyyspakettinsa yhteydessä hallitus on myös päättänyt 1 miljoonan euron vuosittaisesta (vuosina 2023-2026) lisämäärärahasta YTHS:lle opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden vahvistamiseksi.
Hallitus haluaa helpottaa ylivelkaantuneiden tilannetta
Ylivelkaantuneiden tilanteen helpottamiseksi hallitus esittää, että pienituloisten ulosottovelallisten vapaakuukausia lisätään.
– Pienituloisten ulosottovelallisten vapaakuukausien lisääminen on tärkeä esitys, joka helpotta monen ylivelkaantuneen tilannetta, sanoo Henriksson.