4.6.2022

VBL: Vi måste skydda barn från sexuella övergrepp på nätet

5 Minutes

Kolumnen publicerades i VBL 4.6.

Jag deltog i onsdags i ett toppmöte i Bryssel ordnat av den globala organisationen WeProtect Global Alliance, som arbetar för bekämpning av sexuellt utnyttjande av barn på nätet. Det är fråga om alldeles förskräckliga brott, och situationen har tyvärr förvärrats under pandemin.

Enligt stiftelsen Internet Watch ökade rapporterade sexuella övergrepp på barn med 64% under förra året, jämfört med föregående år. Bara under 2021 rapporterades ca 85 miljoner bilder och videor som visade sexuella övergrepp på barn världen över. Det är dessutom klart att mörkertalet är stort. Förutom de fruktansvärda övergreppen, råkar offren i många fall ut för att bildmaterial på dessa värsta stunder i deras liv cirkulerar för en lång tid framåt i de mörkaste hörnen av internet. Offren är vanligen i lågstadieåldern. Studier visar också att förövaren ofta är någon från barnets familj eller närkrets. Det är så ohyggligt det kan bli, men tyvärr sant.

Det är vår gemensamma skyldighet att skydda barn från sexuella övergrepp, både fysiskt och på nätet. Kommissionären Ylva Johansson jämförde internet med trafiksäkerhet i sitt inläggningsanförande. Vi håller barn säkra i trafiken med bilstolar och säkerhetsbälten, men i den virtuella världen kan barnet själv sitta vid ratten och köra 240 km/h på motorvägen. Enligt WeProtect är en tredjedel av alla internetanvändare under 18 och varje dag surfar ca 175 000 barn på nätet för första gången. En vanlig form av sexuellt övergrepp på nätet är också att en förövare lurar ett oförstående barn att skicka känsligt material på sig själv. Vi måste göra internet lika tryggt för barn som vi gör det i den riktiga världen.

 

På EU-nivå finns nu ett lagförslag som ska tvinga de globala jätteföretagen att spåra, rapportera och radera material som visar sexuella övergrepp mot barn från sina plattformar. Jag deltog i en ministerpanel ledd av kommissionär Johansson, där jag bl.a. berättade om mitt lagförslag om en skärpt sexualbrottslagstiftning i Finland. Den innehåller flera större förändringar som förbättrar brottsoffrets ställning och innebär en betydande ändring i tankesättet kring sexualbrott. Det föreslås bl.a. att i synnerhet straffen för sexualbrott mot barn ska skärpas betydligt, så vi bättre kan skydda barnen. Ett barn kan aldrig ge sitt samtycke till sexuella handlingar med en vuxen. Vi måste se till att barnen kan röra sig tryggt på nätet och vi måste tala med dem om dessa tråkiga saker. Som stöd för detta finns en mängd organisationer som gör ett viktigt arbete, vi har föregångare också i Finland.

En glimt av hopp gavs ändå av de modiga personer som på toppmötet berättade om sina egna hemska erfarenheter av övergrepp. De talade om hur de klarat av att komma vidare i sina liv, ibland från självmordets brant. De talade om hur de inte längre identifierar sig själva genom de övergrepp de råkat ut för. De talade om stödet de har fått och gett varandra. De talade om hur man som offer för sexuella övergrepp har rätt till en framtid. Det visade hur viktigt det är att våga tala om det skedda. Det var djupt berörande. Jag vill rikta de följande orden till offer och överlevare av sexuella övergrepp. Det är inte ditt fel. Du är inte ensam. Du är värdefull för den du är, du identifieras inte enligt de övergrepp du blivit offer för. Vi kan och vi ska göra allt för att hjälpa dig. Du har en framtid framför dig.

Trots det mycket allvarliga ämnet i denna kolumn, vill jag ändå allra sist passa på att lyckönska alla nybakade studenter och alla som nu i helgen får sin yrkesexamen. Stort grattis till er!

 

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister, SFP:s partiordförande